Fout
  • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/vhosts/thuishuis.org/httpdocs/images/symposium/fotoalbum
Attentie
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/symposium/fotoalbum

rinaRina van Rooij

Ik ben mijn arbeidzame leven begonnen in de muziek (uitvoerend muzikant) en na enkele jaren serieus aan het werk gegaan. Na een opleiding aan de Sociale Academie heb ik Bedrijfskunde gestudeerd. Aanvankelijk gestart in de zorgsector maar al snel terecht gekomen in de wereld van de sociale volkshuisvesting. Gewerkt bij een woningcorporatie in Amsterdam en later in Purmerend heb ik in diverse leidinggevende functies veel mijn idealen kunnen verwezenlijken. Ik werk graag met passie en ambitie. Door mijn achtergrond ( ik kom uit een arbeidersgezin waar we het niet breed hadden) ben ik altijd zeer betrokken gebleven met de doelgroep van de woningcorporatie.

Ik ben zeer  maatschappelijk betrokken. Dat neem ik niet alleen mee in mijn werk, maar ook daarnaast. Diverse bestuursfuncties zijn daarvan het gevolg. Zo ben ik b.v. al heel lang bestuurslid bij de Voedselbank in mijn woonplaats Purmerend, maar ook voorzitter van het Purmerends Museum. Naast mijn werk en bestuurlijke functies ben ik binnen de PvdA politiek actief. In het verleden heb ik in de gemeenteraad gezeten en sinds 2012 ben ik lid van Provinciale Staten van Noord-Holland.
Bij Wooncompagnie heb ik meegeholpen het Thuishuisproject van de grond te krijgen en Ik vind het fantastisch dat ik  mij nu (2016)  kan inzetten voor Thuis in Welzijn dat een prachtig leef- en woonconcept biedt voor ouderen.   
Rina is vanaf 2016 betrokken bij Thuis in Welzijn, als bestuurslid.

 


margotstolkMargot Stolk, geboren in Amsterdam op 15 mei 1957. Ik woon  al 30 jaar in de vestingstad Vianen (Utrecht), in de oude binnenstad. Mijn twee kinderen zijn inmiddels het huis uit en ik woon daar alleen met mijn kat. Mijn partner woont in het zuiden van het land.

Nadat ik de middelbare school had afgerond ben ik naar de academie voor lichamelijke opvoeding gegaan. Met mijn diploma ben ik bij de gemeente Utrecht gaan werken en heb veel sportieve recreatie activiteiten voor volwassenen georganiseerd. Tijdens de 9 jaar dat ik dat heb gedaan ben ik de avondstudie sociologie gaan volgen aan de universiteit in Utrecht. Daarna binnen de gemeente Utrecht geswitcht van banen. Van arbeidsmarktbeleid naar duurzame ontwikkeling, naar natuur en milieucommunicatie. Uiteindelijk ben ik via een korte stop bij de gemeente Nieuwegein (als hoofd afdeling beheer), gevraagd om wethouder te worden voor de lokale partij in Vianen, waar ik ook al jaren lid van was. Dat heb ik 12 jaar gedaan en daarna bijna 4 jaar wethouder in Woerden geweest, ook voor de lokale partij. In die laatste periode ben ik in aanraking gekomen met het Thuishuis en de Thuisbezoeken van het Thuishuisproject. Samen met de locale stichting Thuishuis Woerden hebben we de pilot ANWB-AutoMaatje gedraaid en dat is een groot succes geworden. Prima te combineren met de Thuisbezoeken van het Thuishuisproject!

Ondertussen is ook het Thuishuis Woerden gebouwd en opgeleverd. Dat heeft wel wat inspanningen gekost, maar ik heb daar gelukkig een goede steen aan bij kunnen dragen als wethouder volkshuisvesting.
Ik vind het heel belangrijk dat je er als gemeente bent voor je inwoners. Die staan voorop. De doelgroep van de stichting Thuis in Welzijn kan m.i. wel wat extra support gebruiken. Vandaar dat ik me wil inzetten om mee te helpen dat er nog veel meer Thuishuisprojecten in Nederland worden gerealiseerd.
Margot is vanaf 2018 betrokken bij Thuis in Welzijn, als bestuurslid.

Het Thuishuis:
de nieuwe parel van gemeenschappelijk wonen voor alleenstaande ouderen

HDSC04551arderwijk, 11 januari 2016 - Staatssecretaris Van Rijn opende op maandag 11 januari het minisymposium ‘Op een leuke manier samen oud worden’ in een vol stadhuis in Harderwijk.  Hiervoor had hij een werkbezoek gebracht aan het Thuishuis in Harderwijk. Van Rijn was in Harderwijk op uitnodiging van de Stichting Thuis in Welzijn, die op 25 september 2015 met het Thuishuisproject de Nationale Eenzaamheid Prijs heeft gewonnen.
Van Rijn schetste in zijn speech hoe onze samenleving er in de toekomst uit zou moeten zien: zo lang mogelijk thuis en niet eenzaam. Drie elementen zijn hierbij van essentieel belang: mensen zo lang mogelijk zelf de regie over hun eigen leven laten houden,  toegankelijkheid en betrokkenheid. Elementen die ook terugkomen in het Thuishuisproject. Hij complimenteerde Jan Ruyten, directeur van Stichting Thuis in Welzijn met zijn pionierschap en gaf aan ‘’alle bereidheid te hebben om dit mooie concept verder te brengen.’’

Leven de moeite waard
Harderwijk is met het Thuishuisproject koploper in Nederland. Het is een mooi  voorbeeld van een innovatief woon- en leefconcept dat uitgaat van de visie: professionals dienen vrijwilligers te ondersteunen. Het project omvat het Thuishuis, een soort studentenhuis voor alleenstaande ouderen met een smalle beurs én het Thuisbezoek om alleenstaande ouderen een steuntje in de rug te geven, in wijk en buurt.  
Twee onafhankelijk Maatschappelijk rendementsonderzoeken naar het Thuishuisproject melden een maatschappelijk rendement van tussen de 45% en 144%. ‘’Deels bestaande uit kostenbesparingen en deels uit waardering voor een betere gezondheid - en welzijnssituatie. In vergrijzend Nederland kan het Thuishuis een waardevol alternatief zijn. ’’ Dat zei Jan Ruyten, founding father van het project tijdens deze inspirerende middag.  

Thuishuis heeft het allemaal
Sinds een aantal jaren is de overheid bezig om de zorg anders in te richten en is het beleid erop gericht om mensen langer thuis te laten wonen. Zorg en welzijn moeten dichter bij de burger worden geregeld, kleinschalig en op maat. ‘’Nieuwe woonvormen voor ouderen zijn hard nodig nu veel verzorgingshuizen sluiten en het overgrote deel van de senioren tot op hoge leeftijd zelfstandig blijft wonen. Hiervoor hebben mensen gezondheid, geld en een beetje geluk nodig. Laat het Thuishuis een inspiratiebron zijn voor meer en andere woonvormen’’, was de oproep van Yvonne Witter, adviseur bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en één van de sprekers op het minisymposium.

Laat niemand in eenzaamheid wonen
Eenzaamheid is het grootste probleem voor ouderen. Van de Ven, bestuurslid van Stichting Thuis in Welzijn en in zijn toenmalige functie van bestuurder van Omnia Wonen aan de wieg gestaan van het Thuishuis in Harderwijk,  gaf aan dat voor het bouwen van een Thuishuis gemeenten en woningcorporaties van groot belang zijn. Binnen de opdracht van de corporatie om te voorzien in betaalbare woonruimte voor de mensen die daar zelf niet toe in staat zijn, past een thuishuis uitstekend. Het past in alle voorwaarden wDSC04561aaraan een corporatie volgens de nieuwe regelgeving moet voldoen.
 ‘’Vooral deze partijen moeten de uitdaging aangaan om door de bouw van een Thuishuis een bijdrage te leveren aan het oplossen van het vraagstuk van de eenzaamheid van alleenstaande ouderen.’’ Een bewoonster van een Thuishuis vatte het mooi samen: ‘’Je hoeft elkaar niet continu te zien of te spreken, maar je bent nooit meer alleen. Je hoort lopen … je hoort stemmen … af en toe … en dat was voor mij feitelijk voldoende!’’

De staatssecretaris, de wethouder uit Harderwijk de heer Van Noort, de directeur van Omnia Wonen  mevrouw Govers,  bestuurslid van Stichting Thuis in Welzijn de heer van de Ven  en de grondlegger van het project de heer Jan Ruyten, gingen met elkaar in gesprek over het belang van samen oud worden met een glimlach en wat het Thuishuisproject kan betekenen voor eenzame ouderen in de samenleving.  
De middag werd op theatrale wijze afgesloten door Gerda en Marjan (Zijlstra+Zo). Zij schetsten het leven in een Thuishuis op een treffende en humoristische met de boodschap: ouderen zijn en blijven in eigen regie, ook in een Thuishuis!

-----------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie contact opnemen met Conny Bouwer, bestuurslid Stichting Thuis in Welzijn, mobiel 06 28 77 12 17 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IMG 5535 1 Anita Witzier presenteert de kandidaten

‘Studentenhuis voor ouderen’ Thuishuis wint de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015

Initiatiefnemer Thuis in Welzijn roept gemeenten en woningcorporaties op ook binnen hun gemeentegrens een Thuishuis te realiseren

Kamerik, 25 september 2015 - Thuishuis won gisteren de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres in Lelystad. Het congres is tevens de aftrap van de nationale Week tegen Eenzaamheid georganiseerd door Coalitie Erbij. De jury van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 over het Thuishuis: “Deze woonvorm is een praktische en eenvoudige manier om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. Ook het niet-institutionele karakter en de samenwerking met vrijwilligers past bij huidige ontwikkelingen in onze samenleving. De jury hoopt dat deze woonvorm voor alleenstaande ouderen navolging krijgt in heel Nederland en eenzaamheid bij méér ouderen voorkomt of vermindert.” Maar liefst 52 procent van de 250 aanwezigen stemde op het project van initiatiefnemer Thuis in Welzijn. De Nationale Eenzaamheid Prijs stond dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving. De stichting Thuis in Welzijn gaat de gewonnen 5000 euro inzetten om een pilot voor het Thuishuisproject voor ouderen met dementie in Harmelen te realiseren.

Over het Jan Ruyten houd zijn presentatieover het ThuishuisThuishuis
Het Thuishuis is een soort studentenhuis voor 5 tot 7 alleenstaande ouderen met een smalle beurs. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement met woon-, slaap- en badkamer. Ze delen de keuken, woonkamer, tuin/terras wasmachine/droger en een logeerkamer en betalen maandelijks hun huur. De opzet van het Thuishuis is dat je elkaar makkelijk tegen het lijf loopt, maar je ook terug kan trekken. Daarnaast is er het Thuisbezoek, waar alleenstaande ouderen worden opgespoord in wijk en buurt om hen over de drempel te trekken om weer mee te doen met activiteiten in de buurt. Beide projecten worden ondersteund door vrijwilligers.

Janny, bewoonster van het Thuishuis Deurne: “Je hoeft elkaar niet continu te zien of te spreken, maar je bent nooit meer alleen. Je hoort lopen, je hoort stemmen, af en toe. Dat is voor mij feitelijk voldoende om me nooit meer eenzaam te voelen”.

Ontstaan ThuishuisStemronde. Tweehondervijftig mensen brengen hun stem uit.
De geestelijk vader van het Thuishuisproject is Jan Ruyten die oprichter is van de stichting Thuis in Welzijn. Zijn vader zei altijd: “Als ik later oud word dan vraag ik Piet bij mij te komen wonen want die kan goed schaken, ik vraag Harry want die kan lekker koken en Toos want die houdt van tuinieren.” Jan zijn vader had een groot huis waar iedereen een eigen kamer zou krijgen en eigen luie stoel in de woonkamer om zo op een gezellige manier samen oud te worden. Dit idee is altijd blijven hangen bij Jan. Toen hij vervolgens veel eenzaamheid tegenkwam tijdens zijn (vrijwilligers)werk in de hospicezorg en het inloophuis voor mensen met kanker heeft hij het Thuishuis opgericht.

Oproep aan gemeenten en woningbouwcorporaties
Stichting Thuis in Welzijn merkt dat het een hoge drempel is voor gemeenten en woningcorporaties om voor dit soort gezamenlijke woonvormen teDe uitslag. De winnaar (links) voor wie dat nog niet raden kan. kiezen terwijl het feitelijk eenvoudig te realiseren is. Ook blijkt uit onderzoek* naar het maatschappelijke rendement van het Thuishuisproject dat het tegengaan van vereenzaming door mensen fysiek de mogelijkheid te bieden bij elkaar te wonen, nauwelijks eenvoudiger en doeltreffender kan worden vormgegeven”.

* Effecten analyse Thuishuis, inzicht in de maatschappelijke meerwaarde, RIGO, 11 juni 2015

 

En de felicitaties.

Meer informatie en opvragen van het onderzoeksrapport:
Thuis in Welzijn
http://www.thuishuis.org/
Brecht van Beers
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 06-20228551