IMG 5535 1 Anita Witzier presenteert de kandidaten

‘Studentenhuis voor ouderen’ Thuishuis wint de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015

Initiatiefnemer Thuis in Welzijn roept gemeenten en woningcorporaties op ook binnen hun gemeentegrens een Thuishuis te realiseren

Kamerik, 25 september 2015 - Thuishuis won gisteren de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres in Lelystad. Het congres is tevens de aftrap van de nationale Week tegen Eenzaamheid georganiseerd door Coalitie Erbij. De jury van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 over het Thuishuis: “Deze woonvorm is een praktische en eenvoudige manier om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. Ook het niet-institutionele karakter en de samenwerking met vrijwilligers past bij huidige ontwikkelingen in onze samenleving. De jury hoopt dat deze woonvorm voor alleenstaande ouderen navolging krijgt in heel Nederland en eenzaamheid bij méér ouderen voorkomt of vermindert.” Maar liefst 52 procent van de 250 aanwezigen stemde op het project van initiatiefnemer Thuis in Welzijn. De Nationale Eenzaamheid Prijs stond dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving. De stichting Thuis in Welzijn gaat de gewonnen 5000 euro inzetten om een pilot voor het Thuishuisproject voor ouderen met dementie in Harmelen te realiseren.

Over het Jan Ruyten houd zijn presentatieover het ThuishuisThuishuis
Het Thuishuis is een soort studentenhuis voor 5 tot 7 alleenstaande ouderen met een smalle beurs. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement met woon-, slaap- en badkamer. Ze delen de keuken, woonkamer, tuin/terras wasmachine/droger en een logeerkamer en betalen maandelijks hun huur. De opzet van het Thuishuis is dat je elkaar makkelijk tegen het lijf loopt, maar je ook terug kan trekken. Daarnaast is er het Thuisbezoek, waar alleenstaande ouderen worden opgespoord in wijk en buurt om hen over de drempel te trekken om weer mee te doen met activiteiten in de buurt. Beide projecten worden ondersteund door vrijwilligers.

Janny, bewoonster van het Thuishuis Deurne: “Je hoeft elkaar niet continu te zien of te spreken, maar je bent nooit meer alleen. Je hoort lopen, je hoort stemmen, af en toe. Dat is voor mij feitelijk voldoende om me nooit meer eenzaam te voelen”.

Ontstaan ThuishuisStemronde. Tweehondervijftig mensen brengen hun stem uit.
De geestelijk vader van het Thuishuisproject is Jan Ruyten die oprichter is van de stichting Thuis in Welzijn. Zijn vader zei altijd: “Als ik later oud word dan vraag ik Piet bij mij te komen wonen want die kan goed schaken, ik vraag Harry want die kan lekker koken en Toos want die houdt van tuinieren.” Jan zijn vader had een groot huis waar iedereen een eigen kamer zou krijgen en eigen luie stoel in de woonkamer om zo op een gezellige manier samen oud te worden. Dit idee is altijd blijven hangen bij Jan. Toen hij vervolgens veel eenzaamheid tegenkwam tijdens zijn (vrijwilligers)werk in de hospicezorg en het inloophuis voor mensen met kanker heeft hij het Thuishuis opgericht.

Oproep aan gemeenten en woningbouwcorporaties
Stichting Thuis in Welzijn merkt dat het een hoge drempel is voor gemeenten en woningcorporaties om voor dit soort gezamenlijke woonvormen teDe uitslag. De winnaar (links) voor wie dat nog niet raden kan. kiezen terwijl het feitelijk eenvoudig te realiseren is. Ook blijkt uit onderzoek* naar het maatschappelijke rendement van het Thuishuisproject dat het tegengaan van vereenzaming door mensen fysiek de mogelijkheid te bieden bij elkaar te wonen, nauwelijks eenvoudiger en doeltreffender kan worden vormgegeven”.

* Effecten analyse Thuishuis, inzicht in de maatschappelijke meerwaarde, RIGO, 11 juni 2015

 

En de felicitaties.

Meer informatie en opvragen van het onderzoeksrapport:
Thuis in Welzijn
http://www.thuishuis.org/
Brecht van Beers
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 06-20228551